Εκπαιδευτικά Νέα

Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι 2022 μέσω Πανελλαδικών - ΦΕΚ
Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι 2022 μέσω Πανελλαδικών - ΦΕΚ

Ο αριθμός των ιδιωτών υποψηφίων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθορίζεται σε 27 και σε 100 αντιστοίχως - Η κατανομή
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού εισαγομένων ιδιωτών στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ύστερα από συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2021-2022

Αριθμός εισαγομένων ιδιωτών

1. Ο αριθμός των ιδιωτών υποψηφίων που θα εισαχθούν στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθορίζεται σε είκοσι επτά (27) και σε εκατό (100), αντιστοίχως.

2. Στον συνολικό αριθμό εισακτέων ανά Σχολή, περιέχονται Ειδικές Κατηγορίες υποψηφίων της παρ. 7 του άρθρου 79 του ν. 4504/2017, όπως προστέθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 4532/2018, ως ακολούθως:

α. Πολύτεκνοι και τα τέκνα τους, τέκνα των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και των αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου του προσωπικού του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που είναι στην ενέργεια ή έχει συνταξιοδοτηθεί για το λόγο αυτόν, τέκνα των αναγνωρισμένων ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τρίτεκνοι και τα τέκνα τους. Για τον ορισμό της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα και του τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, ισχύουν τα αναλυτικά οριζόμενα στην υπ’ αρ. πρωτ.: 2421.1/21777/2020/06-04-2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β’ 1423).

β. Τέκνα αποβιώσαντος στρατιωτικού Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής, καθώς και τέκνα στρατιωτικού Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που κατέστη ανάπηρος συνεπεία τραυματισμού ή ασθένειας σε ποσοστό άνω του 67% κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής. γ. Ιδιώτες που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε επιχειρήσεις, που συντονίζονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή και τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, πλην υπαλλήλων Λιμένος, για διάσωση κινδυνεύοντων ατόμων στη θάλασσα ή στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις προσόντα.

3. Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 20 του ν. 4532/2018, από τον αριθμό των εισαγομένων στην οικεία Σχολή, ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) συνολικά καλύπτεται από τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων των περιπτώσεων α’ και β’ της προηγούμενης παραγράφου, με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Από τον αριθμό των δοκίμων που εισάγονται στην οικεία Σχολή, ποσοστό μέχρι τέσσερα τοις εκατό (4%) καλύπτεται από την ειδική κατηγορία υποψηφίων της περίπτωσης γ’ της προηγούμενης παραγράφου, με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό.

4. Κατά τον καθορισμό του αριθμού των θέσεων που αντιστοιχεί στα ποσοστά της προηγούμενης παραγράφου δεν λαμβάνονται υπόψη τα κλασματικά υπόλοιπα. Εάν κάποιο ποσοστό της προηγούμενης παραγράφου δεν καλυφθεί, τότε ο αριθμός που υπολείπεται συμπληρώνεται από τους υποψηφίους επιλαχόντες της γενικής κατηγορίας (σειράς). Όσοι/ες υποψήφιοι/ες έχουν σημειώσει στην αίτηση συμμετοχής ότι υπάγονται σε ειδική κατηγορία (πολύτεκνοι-τρίτεκνοι κ.λπ.), κρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη Γενική Σειρά και εφόσον δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους στην οικεία Σχολή, κρίνονται με την αντίστοιχη Ειδική Κατηγορία. Η χρήση του δικαιώματος για εισαγωγή στις Σχολές Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., από αυτούς που υπάγονται σε μία από τις κατηγορίες των περ. α’- γ’ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, γίνεται για μία μόνο από τις Σχολές αυτές. Αν κάποιος εισαχθεί με το δικαίωμα αυτό σε μία Σχολή, δεν δικαιούται να κάνει χρήση του ίδιου δικαιώματος σε άλλη Σχολή.


Η κατανομή των θέσεων
5. Οι είκοσι επτά (27) θέσεις των εισακτέων στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατανέμονται ως εξής:

α. Ποσοστό 10%, ήτοι τρεις (3) θέσεις, που θα καλυφθεί από υποψήφιους/ες που εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ’ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου σε εθνικό επίπεδο, το 2021 ή το 2020 και δεν λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις κατά το τρέχον έτος (ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ), ως ακολούθως: i) Σε όσους/ες εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ’ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου σε εθνικό επίπεδο το 2021, σε ποσοστό 60%, ήτοι δύο (2) θέσεις. ii) Σε όσους/ες εξετάσθηκαν στα μαθήματα της Γ’ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου σε εθνικό επίπεδο το 2020, σε ποσοστό 40%, ήτοι μία (1) θέση και, όπως ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 54 του ν. 4777/2021.

β. Ποσοστό 90%, ήτοι είκοσι τέσσερις (24) θέσεις, θα καλυφθεί από υποψήφιους/ες που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ’ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου, που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, κατά το τρέχον σχολικό έτος (ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ). γ. Δεν προκύπτουν καθ’ υπέρβαση θέσεις σε υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καθόσον η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 13Α του ν. 4186/2013, όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4468/2017 και τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 241 του ν. 4610/2019 δεν εφαρμόζεται στις παραγωγικές Σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

6. Οι εκατό (100) θέσεις των εισακτέων στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, κατανέμονται ως εξής:

α. Επί των εκατό (100) θέσεων για την Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, κοινό ειδικό ποσοστό 6%, ήτοι έξι (6) θέσεις, θα καλυφθεί από υποψήφιους/ες, που συμμετέχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 241 του ν. 4610/2019 και ισχύει, καθώς και υποψήφιους/ες των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων που επιλέγουν να διεκδικήσουν θέσεις από το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό και υποψήφιους/ες που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου το έτος 2021 και από υποψήφιους/ες των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και επέλεξαν να διεκδικήσουν θέσεις από το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό το 2021 και συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση, σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 13Γ του ν. 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οι υποψήφιοι εσπερινών ΕΠΑ.Λ., που κατέθεσαν την αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και επέλεξαν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μόνο με το ειδικό ποσοστό 1% των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 241 του ν. 4610/2019 δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την εισαγωγή στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων. Περαιτέρω, δεν προκύπτουν καθ’ υπέρβαση θέσεις σε υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, διότι η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 13Α του ν. 4186/2013, όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4468/2017 και τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 241 του ν. 4610/2019 δεν εφαρμόζεται στις παραγωγικές Σχολές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικότερα, επί του ειδικού αυτού ποσοστού (6%): i. Ποσοστό 90%, ήτοι πέντε (5) θέσεις, θα καλυφθεί από υποψήφιους/ες, που συμμετέχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και υποψήφιους/ες των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων που επιλέγουν να διεκδικήσουν θέσεις από το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό και ii. Ποσοστό 10%, ήτοι μία (1) θέση, θα καλυφθεί από υποψήφιους/ες, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου και από υποψήφιους/ες των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και επέλεξαν να διεκδικήσουν θέσεις από το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό το 2021 και συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση, κατηγορία για την οποία επιφυλάσσεται το 60% των θέσεων. Για όσους/ες είχαν συμμετάσχει το 2020, σε ποσοστό 40% δεν προκύπτει θέση.

Δείτε ΟΛΟ το ΦΕΚ

 

www.alfavita.gr

Tα έξι σημεία προσοχής για το Λιμενικό
Tα έξι σημεία προσοχής για το Λιμενικό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις 27 θέσεις Δοκίμων Σημαιοφόρων και τις 100 θέσεις Δοκίμων Λιμενοφυλάκων από τα φροντιστήρια Διακρότημα
Έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το Λιμενικό Σώμα από τους μαθητές του ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι καλούνται έως τις 18 Φεβρουαρίου να συμπληρώσουν την αίτηση για τις 27 θέσεις Δοκίμων Σημαιοφόρων και τις 100 θέσεις Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

Συγκεντρώσαμε τα 5 σημεία προσοχής για να διευκολύνουμε την συμπλήρωση της αίτησης. Δες αναλυτικά τον τρόπο συμπλήρωσης της αίτησης.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά κατατίθενται ηλεκτρονικά ΠΛΗΡΩΣ στην ιστοσελίδα www.hcg.gr. Η αίτηση αφού συμπληρωθεί, εκτυπώνεται, υπογράφεται από τον υποψήφιο και, αφού θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής του, τότε ανεβαίνει (uploading) στην εφαρμογή για να προχωρήσει η κατάθεση της αίτησης.

Η ηλικία των υποψηφίων δεν πρέπει να ξεπερνάει το 26ο έτος (να έχουν γεννηθεί από 1.1.1996 και έπειτα) ενώ το απαιτούμενο ύψος είναι 1,63 για τις γυναίκες και το 1,70 για τους άνδρες (χωρίς υποδήματα).

Οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις (αθλήματα, ιατρικά και ψυχομετρικά) από φέτος θα πραγματοποιούνται περίπου τον Μάρτιο ή Απρίλιο (για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια).

Δεν απαιτείται εξέταση στην κολύμβηση στις ΠΚΕ (οι επιτυχόντες μετά την κατάταξη τους και εντός 10 ημερών εξετάζονται με μέριμνα της σχολής στα πενήντα (50) μέτρα ελεύθερης κολύμβησης εντός χρόνου δύο (2) λεπτών με μία προσπάθεια).

Τα αγωνίσματα για τις αθλητικές δοκιμασίες είναι:
Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μια προσπάθεια).

Δρόμος 1.000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μια προσπάθεια).

Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).

Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).

Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Δεν επιτρέπονται τα τατουάζ και το piercing σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματός τους, κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., δεν επιτρέπεται να φέρει δερματοστιξία με απεικονίσεις, οι οποίες εκ του περιεχομένου τους, αίρουν την ουδετερότητα του, η οποία επιβάλλεται από το Σύνταγμα, ή προκαλούν.

 

alfavita.gr

Νωρίτερα φέτος οι  προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού
Νωρίτερα φέτος οι προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού

Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος

Οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των υποψηφίων θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος θα πραγματοποιηθούν τη Άνοιξη.

Την απάντηση αυτή έδωσε το υπουργείο Παιδείας, σε ερώτηση του esos, εάν η αναστολή εφαρμογή του Β' Μηχανογραφικού θα αλλάξει και την ημερομηνία διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων των σχολών άλλων υπουργείων.

Συνεπώς, για τους υποψήφιους που θα υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο το σχολικό έτος 2021-2022, προκειμένου να εισαχθούν σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας οι ΠΚΕ καθώς και οι υγειονομικές εξετάσεις για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα διεξαχθούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου του 2022.

Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων.

Μέχρι πέρσι οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις γίνονταν το καλοκαίρι

Ωστόσο με τα άρθρα 3 και 54 παρ. 2 του Ν. 4777/2021 θεσπίστηκε ότι από το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής,λόγω του δεύτερου Μηχανογραφικού, ο/η υποψήφιος/α πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο έκαστου έτους θα πρέπει να γνωρίζει, πέραν της βαθμολογίας του/ης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, την ικανότητά του/ης ή μη στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) για τις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά τα συναρμόδια υπουργεία αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι οι προκαταρκτικές εξετάσεις θα γίνονταν τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο “λόγω του διπλού Μηχανογραφικού, ένα τον Ιούνιο κι ένα δεύτερο τον Αύγουστο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που θα ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος 2021-22”, απόφαση η οποία ανακλήθηκε.

 

esos.gr

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

Ανακοίνωση

 

Μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και την ισχυρή σύσταση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών για τηλεκπαίδευση σήμερα Δευτέρα 24/01 & αύριο Τριτη 25/01 τα μαθήματα θα διεξαχθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας μας.

Επίσης στην προγραμματισμένη ώρα διεξαγωγής τους θα βρείτε αναρτημένα και τα ΦΕ ανά μάθημα. Τα γραπτά θα μας τα φέρουν τα παιδία όταν με το καλό έρθουν στο φροντιστήριο.


Δεδομένων των αντίξοων καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών καθίσταται επικίνδυνη η προσέλευση των μαθητών αλλά και αδύνατη η τήρηση των πρωτοκόλλων Covid, που υπαγορεύει τον συνεχή αερισμό των αιθουσών.


Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια των μαθητων μας και του διδακτικού προσωπικού.

Λήγει σήμερα το Α΄ τετράμηνο των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου
Λήγει σήμερα το Α΄ τετράμηνο των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου

Με e-mail θα σταλούν στους γονείς οι έλεγχοι

 

Τα πέντε κριτήρια βάσει των οποίων οι καθηγητές θα συνεκτιμήσουν για να εκδώσουν τις βαθμολογίες


Με e-mail, μέσω του ΠΣ myschool, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας των γονέων στις σχολικές μονάδες, θα σταλούν , το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, οι έλεγχοι επίδοσης (Α΄ τετραμήνου) των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Το Α' τετράμηνο, του τρέχοντος σχολικού έτους, λήγει σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου .

Πέντε είναι τα κριτήρια, τα οποία οι καθηγητές θα πρέπει να συνεκτιμήσουν για να εκδώσουν τις βαθμολογίες του Α' τετραμήνου .

Ειδικότερα για το Γυμνάσιο συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:

Πρώτον: Η συνολική συμμετοχή του μαθητή στη μαθησιακή διδασκαλία (τα ερωτήματα που θέτει, οι απαντήσεις που δίνει, η συμβολή του στη μελέτη ενός θέματος μέσα στην τάξη, η συνεργασία του με συμμαθητές, η επιμέλεια στην εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθενται), από την οποία ο εκπαιδευτικός σχηματίζει εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κ.λπ.,

Δεύτερον: Οι εργασίες που εκτελεί ο μαθητής στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά,

Τρίτον: Οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, και οι διαθεματικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές,

Τέταρτον: Οι τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης),και ,

Πέμπτον: Οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).

Τι ισχύει για τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες

Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι:

α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή

β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.

Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.

Ομάδα μαθημάτων Α ́ και Β ́

Στα μαθήματα της Ομάδας Α ́ και της Ομάδας Β ́ διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Στα μαθήματα της Ομάδας Γ ́ δεν διενεργείται καμία τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Τι ισχύει για τις ολιγόλεπτες δοκιμασίες

Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων.

Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.


ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Προφορική βαθμολογία τετραμήνων

Για την αξιολόγηση του μαθητή κατά τετράμηνο ο διδάσκων συνεκτιμά:

Πρώτον: Τη συμμετοχή του στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία,

Δεύτερον: Την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο μάθημα,

Τρίτον: Την επίδοσή του στις τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης),

Τέταρτον: Την επίδοσή του στις γραπτές δοκιμασίες,

Πέμπτον: Τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι. Οι γραπτές δοκιμασίες διακρίνονται στις ολιγόλεπτες
και στις ωριαίες.

Τι ισχύει για τις ολιγόλεπτες δοκιμασίες

Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων. Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.

Τι ισχύει για τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες

Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν μία (1) διδακτική ώρα και είναι:

α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης

ή

β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα. Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.

Σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου διενεργούνται στα μαθήματα όλων των Ομάδων δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης, μία (1) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στο οποίο δεν διενεργείται τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Αν δεν πραγματοποιηθεί η τετραμηνιαία δοκιμασία Α' τετραμήνου

Αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθεί η τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης του πρώτου τετραμήνου, στο δεύτερο τετράμηνο διενεργούνται δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης.

Αν λείπουν στοιχεία

Αν λείπουν τα προαναφερόμενα στοιχεία, ο προφορικός βαθμός του τετραμήνου διαμορφώνεται ύστερα από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων.

Μάθημα το οποίο διδάχθηκε λιγότερο από 10 ώρες

Για μάθημα, το οποίο, για οποιονδήποτε λόγο, διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δεν κατατίθεται βαθμολογία, αν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα ο διδάσκων δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση των μαθητών.

Θρησκευτικά και Φυσική Αγωγή

Δεν κατατίθεται βαθμολογία για τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Φυσικής Αγωγής για όσους μαθητές έχουν νομίμως απαλλαγεί από την παρακολούθησή τους.

Χωριστά οι βαθμοί τετραμήνων

Με τη λήξη του Α’ και του Β’ τετραμήνου κάθε διδάσκων καταθέτει στον Διευθυντή του Σχολείου ονομαστική κατάσταση για κάθε τάξη ή τμήμα χωριστά με τους βαθμούς επίδοσης του τετραμήνου.

Αιτιολόγηση έλλειψης βαθμού

Αν από την ονομαστική κατάσταση της προφορικής βαθμολογίας λείπει βαθμός μαθητή, η έλλειψη αυτή πρέπει να αιτιολογείται από τον διδάσκοντα με ενυπόγραφη σημείωσή του πάνω στην κατάσταση βαθμολογίας.

Ατομικό Δελτίο μαθητών

Με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου και του διδάσκοντος, η προφορική βαθμολογία των μαθητών καταχωρίζεται χωρίς καθυστέρηση στο Ατομικό Δελτίο (Α.Δ.) των μαθητών.

Β’ τετράμηνο

Για το Β’ τετράμηνο η καταχώριση γίνεται πριν από την έναρξη των γραπτών προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων. Μετά την καταχώριση δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή, εκτός από την περίπτωση λανθασμένης καταχώρισης που διαπιστώνεται με ειδική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων και οπωσδήποτε πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων.»


ΕΠΑΛ

Ενδιάμεσες προφορικές, πρακτικές και γραπτές εξετάσεις

1. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας των μαθημάτων, η πρόοδος των μαθητών ελέγχεται με ενδιάμεσες γραπτές, προφορικές ή πρακτικές δοκιμασίες αξιολόγησης, κατά την κρίση του διδάσκοντος.

Οι γραπτά, προφορικά ή πρακτικά εξεταζόμενοι μαθητές βαθμολογούνται για τις επιδόσεις τους σε κάθε δοκιμασία αξιολόγησης και η επίδοσή τους συνεκτιμάται στον προφορικό βαθμό του τετραμήνου. Ειδικότερες προδιαγραφές για τις εν- διάμεσες προφορικές ή πρακτικές εξετάσεις μπορούν να δίνονται κατά μάθημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

2. Οι ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:

α) Γραπτές δοκιμασίες σύντομης διάρκειας, που αποτελούν εναλλακτικό τρόπο εξέτασης των μαθητών στο μάθημα της ημέρας και πραγματοποιούνται χωρίς προ- ειδοποίηση αυτών στην ύλη του μαθήματος της ημέρας. Τα θέματα των γραπτών δοκιμασιών σύντομης διάρκειας πρέπει να είναι κατάλληλης έκτασης, μορφής και περιεχομένου, ώστε να απαντηθούν στον προβλεπόμενο χρόνο. Τα θέματα των γραπτών δοκιμασιών σύντομης διάρκειας μπορεί να βασίζονται σε παραδείγματα που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία και στις οδηγίες του Ι.Ε.Π.. Ο αριθμός των γραπτών δοκιμασιών σύντομης διάρκειας εντός κάθε τετραμήνου εναπόκειται στην κρίση του εκπαιδευτικού.

β) Γραπτές ωριαίες δοκιμασίες επαναληπτικού χαρακτήρα, οι οποίες καλύπτουν μία σειρά διδαγμένων κεφαλαίων/ενοτήτων και διεξάγονται, ύστερα από προειδοποίηση των μαθητών. Ειδικά για το μάθημα «Νέα Ελληνικά» και τα μαθήματα που στο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν χαρακτηριστεί ως σχεδιαστικά «Σ», η διάρκεια της γραπτής δοκιμασίας είναι δίωρη. Ως προς τη μορφή τους, οι εν λόγω γραπτές δοκιμασίες μπορεί να συνδυάζουν ταυτόχρονα διαφορετικούς τύπους ερωτήσεων (ανάπτυξης, σύντομης απάντησης, κλειστές ή αντικειμενικού τύπου, πολλαπλών επιλογών κ.λπ.) και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας. Με τις γραπτές δοκιμασίες ελέγχονται κατά κύριο λόγο η αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης, η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής της στην καθημερινή πράξη και γενικότερα η πρόοδος των μαθητών.

3. Για τον έλεγχο της κατά μάθημα επίδοσης και επιμέλειας των μαθητών κατά τη διάρκεια των τετραμήνων, εκτός των ενδιάμεσων προφορικών και πρακτικών δοκιμασιών και των γραπτών δοκιμασιών σύντομης διάρκειας, διενεργούνται και τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης, τα αποτελέσματα των οποίων αξιοποιούνται για την πληρέστερη και αντικειμενικότερη αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και για τη διαρκή ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης μπορούν να λαμβάνουν τη μορφή γραπτών ωριαίων δοκιμασιών επαναληπτικού χαρακτήρα, ατομικών ή ομαδικών συνθετικών ή διαθεματικών δημιουργικών εργασιών ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης. Κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος δεν επιτρέπεται να διεξάγονται περισσότερες από μία (1) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης για το ίδιο Τμήμα και κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος δεν επιτρέπεται να διεξάγονται περισσότερες από τρεις (3) αντίστοιχες δοκιμασίες.

4. Για τα «γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα, κατά τη διάρκεια του Α’ τετραμήνου πραγματοποιείται υποχρεωτικά μία τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Αν υφίσταται αντικειμενικό πρόβλημα, η εν λόγω υποχρεωτική τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης που αφορά στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Β’ τετράμηνο.

5. Για τα «μη εξεταζόμενα μαθήματα», ό «Αγωγή Υγείας» και «Φυσική Αγωγή», διενεργείται υποχρεωτικά σε κάθε τετράμηνο, από μία γραπτή ή προφορική ή πρακτική δοκιμασία επαναληπτικού χαρακτήρα ή συνδυασμός αυτών .

6. Τα θέματα των τετραμηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης κατατίθενται στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας και τα γραπτά δοκίμια ή εργασίες, αν υπάρχουν, φυλάσσονται από τον εκπαιδευτικό του μαθήματος, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.»

Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου και των μαθητευόμενων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας

 

Τρόπος αξιολόγησης και εξέτασης των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των τετραμήνων

1. Για την αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή κατά τη διάρκεια των τετραμήνων στα μαθήματα ή κλάδους μαθημάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως γραπτώς εξεταζόμενα ή μη εξεταζόμενα κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις, ο εκπαιδευτικός συνεκτιμά:

α) τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία,

β) την επιμέλεια και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μάθημα,

γ) τις εργασίες που εκπονούνται στο σπίτι ή στο σχολείο,

δ) την επίδοση στις ενδιάμεσες γραπτές, πρακτικές και προφορικές δοκιμασίες και τις τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης ,

ε) τις προαιρετικές δημιουργικές εργασίες των μαθητών και

στ) τον φάκελο εκπαιδευτικών επιδόσεων και δραστηριοτήτων κάθε μαθητή όπου αυτός τηρείται.

Αν λείπουν κάποια από τα προαναφερόμενα στοιχεία, ο Π.Β.Τ. διαμορφώνεται από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων.

2. Ειδικότερα, για την αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή στις ενδιάμεσες γραπτές, πρακτικές και προφορικές δοκιμασίες, κατά τη διάρκεια των τετραμήνων, τα θέματα διατυπώνονται με τρόπο, ώστε να μπορούν να απαντηθούν στον χρόνο που οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους και να μπορούν να ελεγχθούν παράμετροι, όπως:

α) η αποκτηθείσα γνώση των μαθητών,

β) η κατοχή και κατανόηση των γνωστικών στοιχείων,

γ) η ικανότητα κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης,

δ) η επεξεργασία, η αξιοποίηση και η εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων,

ε) η αξιολόγηση δεδομένων,

στ) η συνδυαστική σκέψη και

ζ) η ικανότητα των μαθητών να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν, κατά την επίλυση ασκήσεων και προβλημάτων, για τη διεξαγωγή ή την παραγωγή συμπερασμάτων.

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη