Εκπαιδευτικά Νέα

ΝΕΕΣ αλλαγές στις πανελλήνιες 2023
ΝΕΕΣ αλλαγές στις πανελλήνιες 2023

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις – δηλώσεις συμμετοχής για τις Πανελλήνιες 2023

Τι αλλάζει στις σοβαρές παθήσεις με νέο ΦΕΚ.

Με ΝΕΟ ΦΕΚ προστέθηκαν νέες παθήσεις στη λίστα για εισαγωγή στην τριτοβάθμια – ισχύς από τις πανελλαδικές 2023:

 -ΑΓΓΕΙΪΤΙΔΑ TAKAYASHU ΥΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΜΕΙΖΟΝΑ

-ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

-ΑΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

-ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΖΥΜΟΥ ΟΡΝΙΘΙΝΟΤΡΑΝΣΚΑΡΒΑΜΥΛΑΣΗΣ

-ΝΩΤΙΑΙΑ ΜΥΪΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ (SMA) ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 67%

-ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΙΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ LANGERHANS

-ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ GULLAIN BARRE ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΡΓΙΚΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ

-ΣΥΝΔΡΟΜΟ LADD

-ΠΡΟΪΟΥΣΑ ΟΙΚΟΓΕΝΗ ΕΝΔΟΗΠΑΤΙΚΗ ΧΟΛΟΣΤΑΣΗ 3 (PFIC3)

-ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Ή ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΥΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ή ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΣΥΓΓΕΝΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ

-ΙΔΙΟΠΑΘΗ ΜΥΟΚΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΞΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΗΜΙΠΛΗΓΙΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑ ΥΠΟΤΑΣΗ, ΣΥΝΔΡΟΜΟ CHIARI ΤΥΠΟΥ Ι ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΝΟΣΟ OLLIER ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΥΠΟΦΩΣΦΑΤΑΙΜΙΚΗ ΡΑΧΙΤΙΔΑ

-ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67%

-ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

-ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Α)ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ EISENMENGER Β)ΚΥΑΝΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Γ) ΔΙΠΛΟΕΞΟΔΟΣ ΔΕΞΙΑ ΚΟΙΛΙΑ Δ)ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ FONTAN Ή ΤΥΠΟΥ FONTAN Ε) ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΟΡΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΣΤ)ΑΤΡΗΣΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ Ζ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΚΟΙΛΙΑ Η)ΜΟΝΗΡΗΣ ΚΟΙΛΙΑ Θ)ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ Ι)ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΠΟΚΟΙΛΙΑΚΗΣ Ή ΚΟΙΛΟΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

-ΜΕΤΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ Ή ΆΛΛΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΕΦΟΣΟΝ Α)ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ Β) ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Γ)ΕΙΧΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΒΙΟΔΕΙΚΤΕΣ (BNP, NTpro BNP)

-ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΗΣ ΙΣΟ Ή ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 40% ΑΝΩΜΑΛΙΑ EBSTEIN ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε ΟΛΟ το ΦΕΚ

 

Κατάθεση Δελτίου Απογραφής γεννηθέντων το έτος 2005
Κατάθεση Δελτίου Απογραφής γεννηθέντων το έτος 2005

Οι στρατεύσιμοι της κλάσεως 2026 (γεννημένοι το έτος 2005), είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής (ΔΑ) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους 2023 (02 Ιαν 23 έως και 31 Μαρ 23) είτε ηλεκτρονικά, είτε σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή αρμόδια Προξενική Αρχή, σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το έγγραφο

17η Νοεμβρίου
17η Νοεμβρίου

Αυτήν την ημέρα γιορτάζουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1973.


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973.Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων.

17 Νοέμβρη 1973: Ιδεολογικό σύμβολο κοινωνικών αγώνων!

Η αρχή έγινε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

14 Νοεμβρίου 1973

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος της Χούντας αυξήθηκαν. Κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε σημεία της επαρχίας, δημιουργήθηκαν συνθήκες εξέγερσης 17 Νοεμβρίου 1973 Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρέμισε την κεντρική πύλη. Κατά την είσοδο του άρματος, υποστηρίζεται, ότι συνεθλίβησαν 2–3 φοιτητές που βρίσκονταν πίσω από την πύλη. Επίσης, από τα συντρίμμια τραυματίστηκε σοβαρά, με συντριπτικά κατάγματα στα πόδια, η φοιτήτρια Πέπη Ρηγοπούλου.Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδίωξαν τους εξεγερθέντες. Οι εκφωνητές του σταθμού του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε και συνελήφθησαν.

ipaidia.gr

 

 

Τα 18 πανεπιστημιακά τμήμα που αυξομείωσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Τα 18 πανεπιστημιακά τμήμα που αυξομείωσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές με τη μεταφορά των 197 κενών θέσεων που άφησε φέτος Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συνολικά 18 Πανεπιστημιακά τμήματα έχουν αυξομειώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του τρέχοντος σχολικού έτους, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση (Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση).

Επίσης επιπλέον 8 Στρατιωτικές Σχολές έχουν μειώσει τους Συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΒΕ ( Σε παρένθεση η ΕΒΕ του 2022)

ΕΚΠΑ

Φιλολογίας 1,10 (1,20)
Φιλοσοφίας 1,00 (1,10)
ΑΠθ

Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής 1,00 (1,20)
Γεωλογιας 0,80 (0,82)
Παν Πατρών

Βιολογίας 1,00 (1,20)
Λογοθεραπείας 1,05 (1,15)
Παν. Δυτικής Αττικής

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία 0,80 (1,00)
Γραφιστικής 0,80 (1,00)
ΔΙΠΑΕ

Επιστήμης καιΤεχνολογίας Τροφίμων 0,90 (1, 00)
ΕΛΜΕΠΑ

Κοινωνικής Εργασίας 1,00 (1,10)
ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ( Σε παρένθεση η ΕΒΕ του 2022)

Παν Πατρών

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 1,10 (1,00)
Νοσηλευτικής 0.95 0.90
Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας 1,20 (1,15)
Παν Θεσσαλίας

Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας 1,20 (0,80)
ΔΙΠΑΕ

Φυσικοθεραπείας 1,20 (0,80)
ΕΛΠΕΠΑ

Νοσηλευτικής 1,00 (0,80)
Παν Δυτ Αττικής

Μαιευτικής 1,10 (1,00)
Παν Δυτ Μακεδονίας

Πληροφορικής 0,90 (0,80)
Μειώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε Στρατιωτικές Σχολές για να μην μείνουν και του χρόνου κενές θέσεις

Τη μείωση των Συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές που εξαιτίας των έμειναν και στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 197 κενές θέσεις, προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως , η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικοτερα στη Σχολή Ευελπίδων από 1,20 που ήταν ο Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μειώνεται στο 1,00, στη ΣΜΥ από 1,00 στο 0,9 και στη Ναυτικών Δοκίμων από 1,20 στο 0,9, και συγκεκριμένα τροποποιείται ο Συντελεστής ΕΒΕ Τμήματος για τις παρακάτω αναφερόμενες Σχολές ως ακολούθως:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ
Αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές με τη μεταφορά των 197 κενών θέσεων που άφησε φέτος Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προέβη ήδη στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μεταφερθούν οι κενές θέσεις που προέκυψαν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 στο ακαδημαϊκό έτος 2023-24, αυξάνοντας τον αριθμό των εισακτέων από 1.335 σε 1.460, αριθμός ο οποίος έχει ήδη καταχωρηθεί από το ΥΠΕΘΑ στην πλατφόρμα προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών και τελεί σε αναμονή έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο και έκδοσης σχετικής ΠΥΣ/2022.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΥΠΕΘΑ, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ως συναρμόδιο υπουργείο με το ΥΠΑΙΘ, πρότεινε την στοχευμένη τροποποίηση των συντελεστών ΕΒΕ για τις Σχολές και Τμήματα Σχολών αρμοδιότητας του, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τροποποίησης της συμπληρωματικής προκήρυξης με στοιχεία Φ.337/16/375498/Σ.5774/19-7-22/ΓΕΕΘΑ/Β2 (Αριθ. Εγκυκλίου:37/22, ΑΔΑ:ΩΧΝ96-ΦΧΤ), για την πλήρωση των κενών θέσεων από τους εισακτέους του 10% των δύο παλαιότερων ετών (παλαιό και νέο σύστημα), αυτό απαιτεί αλλαγή στη νομοθεσία του ν.4610/2019 (Α' 70) από το ΥΠΑΙΘ, υπογραμμίζει ο Νικ. Παναγιωτόπουλος, και σημειώνει τα εξής:

Όσον αφορά στους εισακτέους ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και την κάλυψη των κενών θέσεων που έχουν προκύψει, έχει προβλεφθεί η μεταφορά αυτών στα επόμενα τρία έτη. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 1.460, όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω. Αντίστοιχα, οι 197 κενές θέσεις του ακαδημαϊκού έτους 2022-23 θα συνεκτιμηθούν με τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν από παραιτήσεις σπουδαστών και την έλλειψη επιλαχόντων και θα κατανεμηθούν κατά τα έτη 2024-25 και 2025-26.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι με την στοχευμένη διαμόρφωση της ΕΒΕ των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ δεν θα υπάρξουν κενές θέσεις κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Τέλος, για τη γενικότερη ανανέωση και ενδυνάμωση του προσωπικού των ΕΔ έχει προγραμματιστεί σε βάθος 5ετίας, από 2021 έως το 2026, η αύξηση θέσεων κατά 2.580 για τα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, καθώς και η πρόσληψη 8.000 ΕΠΟΠ και 5.000 ΟΒΑ.

Όσον αφορά στους εισακτέους ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και την κάλυψη των κενών θέσεων που έχουν προκύψει, έχει προβλεφθεί η μεταφορά αυτών στα επόμενα τρία έτη. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 1.460, όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω. Αντίστοιχα, οι 197 κενές θέσεις του ακαδημαϊκού έτους 2022-23 θα συνεκτιμηθούν με τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν από παραιτήσεις σπουδαστών και την έλλειψη επιλαχόντων και θα κατανεμηθούν κατά τα έτη 2024-25 και 2025-26.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι με την στοχευμένη διαμόρφωση της ΕΒΕ των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ δεν θα υπάρξουν κενές θέσεις κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Τέλος, για τη γενικότερη ανανέωση και ενδυνάμωση του προσωπικού των ΕΔ έχει προγραμματιστεί σε βάθος 5ετίας, από 2021 έως το 2026, η αύξηση θέσεων κατά 2.580 για τα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, καθώς και η πρόσληψη 8.000 ΕΠΟΠ και 5.000 ΟΒΑ.

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει προβλήματα ψυχικής υγείας
Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει προβλήματα ψυχικής υγείας

Tα σημάδια που που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό. Ανεξάρτητα από το πόσο δεμένοι είστε, πιθανώς θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί δεν θέλει να ανοιχτεί ή που δεν περνάτε τόσο χρόνο μαζί. Φυσικά, δεν γίνεται να είστε συνέχεια με το παιδί σας αλλά πολλές φορές πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας – αν το παιδί σας φαίνεται να είναι πεσμένο ή αν ανησυχείτε για την ψυχική του υγεία. 

Η σύμβουλος κλινικής ψυχολόγος Μελίντα Ρις η οποία είναι και η ίδια μητέρα τριών εφήβων, εξηγεί πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας.

1. Αποσύρονται κοινωνικά

Η διαρκής αποχή από κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. «Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας περνάει λιγότερο χρόνο με φίλους και μέλη της οικογένειας και περισσότερο χρόνο μόνο του, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι – ειδικά αν προηγουμένως είχε αρκετούς στενούς φίλους με τους οποίους περνούσε χρόνο. Το να πάτε μια βόλτα με το παιδί σας ή να καθίσετε μαζί στα μπροστινά καθίσματα ενός αυτοκινήτου, ενώ το μεταφέρετε κάπου, είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσετε απαλά μια συζήτηση».

2. Αισθάνονται μονίμως κουρασμένα

Όλοι θέλουν να ξαπλώνουν πού και πού, αλλά προσέξτε πόσο κουρασμένο είναι το παιδί σας. «Είναι φυσιολογικό για τους εφήβους να θέλουν να ξενυχτήσουν και να κοιμηθούν, αλλά αν το παιδί σας φαίνεται να είναι κυρίως εξαντλημένο, δυσκολεύεται πραγματικά να ξυπνήσει και είναι πολύ κουρασμένο για να συμμετέχει σε δραστηριότητες που συνήθιζε να απολαμβάνει, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Το να συμπάσχετε με τον αγώνα τους, αντί να το αντιμετωπίζετε, θα το βοηθήσει να νιώσει ότι είστε πιο ασφαλής για να σας εμπιστευτεί».

3. Βρίσκονται συνεχώς στο διαδίκτυο

«Οι περισσότεροι έφηβοι περνούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το TikTok, το Snapchat, το BeReal και το Instagram», εξηγεί η ψυχολόγος. «Αλλά το να περνούν πολλές ώρες κάθε μέρα σε αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή τους. Αν το παιδί σας εμφανίζεται στεναχωρημένο ή αναστατωμένο μετά από την ενασχόληση με το τηλέφωνό του, αλλά αρνείται να το αποχωριστεί, το περιεχόμενο που καταναλώνει μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική του υγεία. Ελέγξτε το τηλέφωνο του παιδιού σας, τα περισσότερα έχουν ρυθμίσεις που μπορείτε να αλλάξετε για να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης».

4. Παραλείπουν τα οικογενειακά γεύματα

Βάλτε τους όλους γύρω από το τραπέζι. «Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους να μοιραστούν τα νέα τους και να μιλήσουν για οτιδήποτε τους ανησυχεί», προτείνει η κλινική ψυχολόγος. «Αν το παιδί σας αποφεύγει συνεχώς αυτά τα γεύματα, μπορεί να είναι επειδή προσπαθεί να κρύψει κάτι που το απασχολεί. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι διατροφικής διαταραχής – ένα κοινό σύμπτωμα αυτών των καταστάσεων είναι να βρίσκει δικαιολογίες για να μην τρώει σε ένα ομαδικό περιβάλλον».

5. Θυμώνουν ή ξεσπούν σε κλάματα απροσδόκητα

Είναι το παιδί σας συχνά στα πρόθυρα των δακρύων; «Οι τακτικές εκρήξεις θυμού ή τα δάκρυα με την παραμικρή αφορμή -ή φαινομενικά χωρίς λόγο- είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του ή ότι αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ορισμένες σκέψεις και συναισθήματα. Θυμηθείτε να δώσετε αρκετό χρόνο και στους δυο σας να ηρεμήσετε πριν το προσεγγίσετε».

6. Έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα χόμπι τους

«Να είστε σε εγρήγορση όταν το παιδί σας επιλέγει να εγκαταλείψει πράγματα που του άρεσαν να κάνει. Αν το παιδί σας αποφασίσει ξαφνικά να εγκαταλείψει την αθλητική ομάδα, τους συλλόγους ή τα χόμπι του χωρίς εξήγηση, ειδικά αν προηγουμένως αγαπούσε να πηγαίνει ή συμμετείχε για χρόνια, οι γονείς να το προσέξουν και να ψάξουν γιατί εγκατέλειψαν το χόμπι τους».

7. Οι σχολικές τους εργασίες ξεφεύγουν

Ο ένας και μοναδικός κακός βαθμός μπορεί να μην σημαίνει τίποτα αλλά οι συνεχείς αλλαγές στους βαθμούς και τη συμπεριφορά στο σχολείο μπορεί να σηματοδοτούν ότι υπάρχει πρόβλημα. «Το να παραμένετε σε τακτική επαφή με τους δασκάλους του παιδιού σας είναι σημαντικό για όλους τους γονείς, καθώς συχνά παρατηρούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τη στάση του παιδιού σας απέναντι στις σχολικές εργασίες πριν από οποιονδήποτε άλλον», λέει η ψυχολόγος. «Αν ένας καθηγητής αρχίσει να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την πτώση των βαθμών ο λόγος μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από τεμπελιά ή κακές οργανωτικές ικανότητες».

Πρώτο Θέμα

 

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη