Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Δημοτικό
Το Υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει καινούριες Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε ακόμη πιο ευαίσθητη ηλικία των παιδιών και πολύ πιο δύσκολες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Γράφουμε για τις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, το άγχος και τα προβλήματα που δημιουργούν στα παιδιά στην ευαίσθητη ηλικία στην οποία βρίσκονται.
Πράγματι επειδή οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός συμπλήρωσης θέσεων, όπου σημασία έχει όχι να γράψεις καλά, αλλά να γράψεις καλύτερα από τον συνυποψήφιό σου, δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, με σημαντικές επιπτώσεις: ο υποψήφιος δεν προσπαθεί να μάθει καλά την εξεταζόμενη ύλη.
Δεν προσπαθεί, δηλαδή, να κατακτήσει τη γνώση, αλλά να επικρατήσει του ανταγωνισμού. Το ποσοστό επιτυχίας για τους υποψηφίους από το Γενικό Λύκειο ήταν 69,43% το 2024. Φυσικά ο ανταγωνισμός για τις περιζήτητες σχολές ήταν πολύ μεγαλύτερος: Την Ιατρική Αθήνας δήλωσαν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο 2.113 υποψήφιοι και εισήχθησαν μόνο 140 υποψήφιοι.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει καινούριες Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε ακόμη πιο ευαίσθητη ηλικία των παιδιών και πολύ πιο δύσκολες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Στον πίνακα βλέπουμε ότι το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις των Πρότυπων δεν ξεπέρασε ποτέ το 23,42%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 20% περνούν τις εξετάσεις (κατά μέσο όρο). Τα 4 στα 5 παιδιά μένουν, δηλαδή, εκτός των Πρότυπων σχολείων. Το ποσοστό επιτυχίας και, συνεπώς, ο ανταγωνισμός διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιφερειακής ενότητας, που δημιουργεί την ανάλογη ζήτηση, όπως και στις Πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Τι μας δείχνουν οι αριθμοί; Το σημαντικότερο είναι ότι είναι αρκετοί οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλύτερη εκπαίδευση. Πολλοί από αυτούς δεν θεωρούν επαρκή την εκπαίδευση που παρέχει το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς γι’ αυτό όσοι δουν ότι τα παιδιά τους τα πάνε καλά στο σχολείο και έχουν πιθανότητες να τα καταφέρουν τα βάζουν στη διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα σχολεία. Το αίτημα των γονέων για καλό σχολείο είναι προφανές, το δείχνει η μεγάλη συμμετοχή στις εξετάσεις για τα Πρότυπα, αλλά δεν εισακούεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Θα μου πείτε το πρόβλημα δεν είναι η πολύ μεγάλη η συμμετοχή στις εξετάσεις· οι θέσεις είναι λίγες. Πράγματι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: ο περιορισμένος αριθμός των θέσεων. Το 2023 στη ΣΤ Δημοτικού φοιτούσαν 93.389 μαθητές. Συνεπώς οι 7.854 υποψήφιοι για τα Πρότυπα Γυμνάσια δεν είναι πολλοί σε σχέση με το σύνολο των μαθητών, μόλις το 8,41%. Νομίζω, όμως, ότι αν οι θέσεις ήταν περισσότερες θα ήταν περισσότεροι και οι υποψήφιοι. Βέβαια σ’ αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τους 6.184 μαθητές που οι γονείς τους έκαναν αίτηση για τα Πειραματικά Γυμνάσια, όπου οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση και όχι με εξετάσεις. Κι αυτοί οι γονείς ζητούν καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους, απλά δεν τα βάζουν στη λογική των εξετάσεων εισαγωγής. Έτσι μόνο μπορούμε να σχηματίσουμε μία πλήρη εικόνα του πόσοι γονείς θέλουν καλύτερη εκπαίδευση από την παρεχόμενη για τα παιδιά τους. Περίπου το 15% των γονέων, λοιπόν, θέλουν κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους από αυτό που τους δίνει το Υπουργείο Παιδείας στο σχολείο της γειτονιάς και κάνουν αίτηση εισαγωγής σε Πρότυπα ή Πειραματικά Γυμνάσια.
Προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή σε Πρότυπο σχολείο, που θα τους εξασφαλίσει ότι τα παιδιά τους φοιτούν σε ένα σχολείο μαζί με άλλους μαθητές που ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση, υποβάλλουν τα παιδιά στη διαδικασία Πανελλαδικών Εξετάσεων στα 12 για τα πρότυπα Γυμνάσια και στα 15 για τα πρότυπα Λύκεια. Αυτό σημαίνει φροντιστήρια, επιπλέον διάβασμα και μεγάλη πίεση σε 12χρονα.
Και πώς να εξηγήσεις στα 4 από τα 5 παιδιά ότι δεν έφταναν οι θέσεις γι’ αυτά; Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει ένα παιδί στα 12 του ότι οι θέσεις ήταν λίγες, ότι δεν είναι αυτό το ίδιο ανεπαρκές. 4 στα 5 παιδιά 12 ετών υφίστανται μία σημαντική ήττα, που δεν γνωρίζουμε πώς θα καταφέρουν να την ξεπεράσουν στο μέλλον, απλά γιατί οι θέσεις δεν μπορούν ούτε στοιχειωδώς να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, που όπως είδαμε δεν είναι και τεράστια.
Η ίδια λογική υπάρχει σε πολλά από όσα κάνει το κράτος μας για τους πολίτες: Έχουμε, για παράδειγμα, φοιτητικές εστίες, για να μην λένε ότι δεν έχουμε, αλλά καλύπτουν μόλις το 3% των φοιτητών. Μπορούμε να λέμε ότι τις έχουμε τις ανακαινίζουμε τις φροντίζουμε, χωρίς να λέμε ότι είναι για το 3% του φοιτητικού πληθυσμού, ότι στην πράξη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές. Έχουμε εργαστήρια Φυσικής στα σχολεία μας αλλά δεν εξασφαλίζουμε τις συνθήκες ώστε να λειτουργούν σωστά και τα παιδιά να κάνουν πειράματα. Με την ίδια λογική έχουμε βιβλιοθήκες, υπολογιστές και ένα σωρό άλλα πράγματα στα σχολεία μας, μόνο που δεν φροντίζουμε να λειτουργούν και να είναι χρήσιμα. Εμείς, όμως, τα έχουμε.
naftemporiki.gr
Από σήμερα Παρασκευή 29-11-2024 ως και Παρασκευή 20-12-2024 όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2025 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Ο υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, (σύνδεσμος ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ), αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.
Για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση εκδίδεται εγκύκλιος σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.
Στην ίδια προθεσμία (από σήμερα Παρασκευή 29-11-2024 ως και Παρασκευή 20-12-2024), οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 5 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας), εκτός από την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 5 Μουσικά Τμήματα.
Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
1. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2025. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό αντίστοιχα σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.
2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
3. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2023 ή το 2024 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2025).
Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2023, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023. Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2024, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2024.
4. Όσοι υποψήφιοι, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι αυτής της ειδικής κατηγορίας (που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν από τις ειδικές επταμελείς των νοσοκομείων), δύνανται να υποβάλλουν απευθείας ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα. Αν ωστόσο κάποιος από τους υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις επιθυμεί τη συμμετοχή του και στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει να υποβάλλει την Αίτηση-Δήλωση της παρούσας ώστε να μπορεί να συμμετάσχει κανονικά και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
alfavita
Μεγάλη προσοχή – Τι έχει αλλάξει – Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις
Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφών για το 2024, στις οποίες φέτος προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Για να κάνετε τις αιτήσεις πρέπει να μπείτε στο https://transfer.it.minedu.gov.gr/ και να ακολουθήσετε τα βήματα τα οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις Φέτος προβλέπεται απόδοση 3 μορίων σε μέλη τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, επαυξημένα κατά 0,5 μόρια ανά παιδί κάτω των 25 ετών. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τα μόρια ήταν 1,5 για τους τρίτεκνους και 2 για τους πολύτεκνους
Κραυγή αγωνίας φοιτητών για καθυστερήσεις μαθημάτων
Επίσης, στις μετεγγραφές αδελφών, στις περιπτώσεις τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, τα αδέλφια δύναται να ζητήσουν μετεγγραφή σε οποιοδήποτε έτος, σε αντίθεση με την περίπτωση δύο αδελφών, που γίνεται αποκλειστικά στο Α’ έτος.
Δύο ακόμα κατηγορίες που ενισχύονται στη μοριοδότηση φέτος
Ειδικότερα, στην περίπτωση του ορφανού φοιτητή από έναν γονέα τα μόρια αυξάνονται σε 3 από 2, ενώ για τον ορφανό και από τους δύο γονείς παραμένουν 5 μόρια. Στην περίπτωση του φοιτητή που έχει κάποιο μέλος οικογένειας (γονέα, τέκνο, αδελφό ή σύζυγο) με αναπηρία κατά 67%, είτε πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες, προβλέπεται η αύξηση της μοριοδότησης από 1 σε 2 μόρια.
Όσα πρέπει να ξέρετε για τον «Συνήγορο του φοιτητή»: Πώς λειτουργεί και πού παρεμβαίνει Το «απαγορευτικό» Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αναντίστοιχων τμημάτων, δηλαδή τμημάτων που αν και φαινομενικά μοιράζονται το ίδιο όνομα και παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών, δεν γίνονται μετεγγραφές μεταξύ τους, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποια παραδείγματα: Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο 3ο επιστημονικό πεδίο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λαμία) αποτελεί το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Φυσικοθεραπείας. Το Τμήμα Νοσηλευτικής στο 3ο επιστημονικό πεδίο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Διδυμότειχο) αποτελεί το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Νοσηλευτικής. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο 2ο επιστημονικό πεδίο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Πάτρα) αποτελεί το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών. Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η πολύ δημοφιλής επιλογή της Ψυχολογίας δεν επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλα τα τμήματα, παρά το γεγονός ότι οι βάσεις εισαγωγής τους δεν έχουν μεγάλη απόκλιση. Δικαίωμα στη μετακίνηση από το ένα τμήμα στο άλλο έχουν οι φοιτητές στα ΕΚΠΑ, Παν. Κρήτης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ και Παν. Ιωαννίνων. Αντίθετα, τα Τμήματα Ψυχολογίας στο ΔΠΘ και στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στα Τμήματα Στατιστικής, αυτό του ΟΠΑ και του Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν αντιστοιχούν με κανένα άλλο, ενώ μετεγγραφές γίνονται μόνο μεταξύ των ομώνυμων του Παν. Αιγαίου και του Παν. Πειραιώς. Στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, τα Τμήματα Γεωπονίας αντιμετωπίζουν άλλους διαχωρισμούς. Μετεγγραφές γίνονται μεταξύ των τμημάτων των ΔΙΠΑΕ, Παν. Πελοποννήσου και Παν. Ιωαννίνων, ενώ άλλα τέσσερα τμήματα Γεωπονίας (ΑΠΘ, ΕΛΜΕΠΑ, Παν. Θεσσαλίας και Παν. Δυτικής Μακεδονίας) δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής μόνο μεταξύ τους, καθώς έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης πενταετούς προγράμματος σπουδών ως Integrated Master, σε αντίθεση με τα τρία πρώτα. Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του 1ου επιστημονικού πεδίου στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Ηράκλειο) είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα δύο Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας. Το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα) είναι το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Μαιευτικής. Τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), καθώς και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι μη αντίστοιχα για μετεγγραφή τόσο μεταξύ τους όσο και με τα υπόλοιπα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
algavita