Εκπαιδευτικά Νέα

O Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα
O Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα

Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία

Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022
Αν κάποια χώρα διέθετε σχολεία που είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την πανδημία Covid-19, αυτή θα ήταν η Φινλανδία, η οποία διέθετε ήδη ένα εξαιρετικά ψηφιακό εκπαιδευτικό σύστημα που έκανε την υλικοτεχνική υποδομή τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπληκτικά εύκολη.

Ωστόσο, ακόμη και στη Φινλανδία, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, ο αντίκτυπος ήταν έντονος – στο Γυμνάσιο Kulosaari, για παράδειγμα, χρειάστηκε ενάμιση χρόνος για να επανέλθει η διδασκαλία σε κανονικούς ρυθμούς, αφού η φινλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο του 2020 ως απάντηση στην ταχεία εξάπλωση του Covid.


Σε αναλυτικό της δημοσίευμα στο in.gr η Νατάσα Ρουγγέρη σημειώνει ότι περισσότερο από τις ειδικές γνώσεις, αγωνίστηκαν με το πώς να μάθουν, πώς να συμπεριφέρονται σε μια ομάδα και με το τι να αναμένουν όταν έρχονται στο σχολείο. Αυτό διαχέεται στη μάθησή τους.


Αυτός ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν ήταν μοναδικός για τους μαθητές του Häyrynen. Τα νέα δεδομένα από το τελευταίο Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών του ΟΟΣΑ δείχνουν μια πρωτοφανή παγκόσμια μείωση των επιδόσεων μεταξύ 2018 και 2022.

PISA
Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022


Χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά και την ανάγνωση
Η κατάταξη Pisa, η οποία δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για τη σύγκριση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων μεταξύ των χωρών και συχνά έχει δώσει το έναυσμα για μεταρρυθμίσεις. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που καθυστέρησαν ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, δίνουν μια έγκυρη και λεπτομερή εικόνα του επιπέδου διαταραχής που έχουν υποστεί τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Τα κύρια ευρήματα είναι δραματικά. Οι επιδόσεις στην ανάγνωση και τα μαθηματικά μειώθηκαν στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων μεταξύ 2018 και 2022, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να βιώνουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το 2022, ο μέσος 15χρονος στον ΟΟΣΑ θα υστερεί σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2018 κατά τρία τέταρτα του έτους στα μαθηματικά και κατά μισό έτος στην ανάγνωση. Στα άλλα 44 εκπαιδευτικά συστήματα που συμμετείχαν στην έκθεση, κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες, η μαθησιακή απώλεια και στα δύο μαθήματα ήταν πιο κοντά στο ένα τρίτο του έτους.


alfavita

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024

Η προθεσμία για την Αίτηση-Δήλωση υποψηφίων ορίζεται από Τετάρτη 29-11-2023 ως και Παρασκευή 15-12-2023
Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, όλοι και όλες οι υποψήφιοι/ες (μαθητές/τριες και απόφοιτοι) που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.


Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από Τετάρτη 29-11-2023 ως και Παρασκευή 15-12-2023 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).


Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

 

alfavita

Πόσοι θα εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές το 2024-2025
Πόσοι θα εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές το 2024-2025

Το 2024 θα δεχθούν 180 περισσότερους εισακτέους αλλά και 50 λιγότερους στις Σχολές Αξιωματικών Σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων της κυβέρνησης για το έτος 2024, στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα εισαχθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. 50 σπουδαστές στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας 1.030 σπουδαστές στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

ipaideia

Σχολεία – Επέτειος του Πολυτεχνείου:
Σχολεία – Επέτειος του Πολυτεχνείου:

Πώς θα εορταστεί φέτος στα σχολεία η επέτειος του Πολυτεχνείου – Παρασκευή πέφτει φέτος, η 17η Νοεμβρίου, η επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ανήμερα της επετείου πραγματοποιούνται εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις στον στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που στέλνει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία:
1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α΄ 142) και τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄ 2005) αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η τελευταία ΥΑ, προβλέπει τα εξής: 6) Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου
2. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 ΚΥΑ (Β΄4695).
3. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
4. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.
5. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.
Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα επισημαίνεται για την επέτειο του Πολυτεχνείου ότι γίνονται εκδηλώσεις: «Στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή». Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.

 

ipaidia

 

 

Καταργούνται 35 Τμήματα ΑΕΙ και ενδυναμώνεται το Πανεπιστήμιο Θράκης
Καταργούνται 35 Τμήματα ΑΕΙ και ενδυναμώνεται το Πανεπιστήμιο Θράκης

Η λίστα των Τμημάτων που καταργούνται οριστικά - Τι πρέπει να γίνει για να γεμίσει φοιτητές η Θράκη

Θα καταργηθούν οριστικά τα 35 από τα 37 Τμήματα που ιδρύθηκαν από τον κ. Γαβρόγλου το 2019, δεν πρόλαβαν να δεχθούν φοιτητές και τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας από την κα. Κεραμέως. Εξαιρείται το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο οποίο ενσωματώνεται η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το Τμήμα Νομικής Πάτρας έχει ήδη καταργηθεί δια νόμου.

Πολύ λογικό είναι να καταργηθούν τα 35 αυτά Τμήματα καθώς πρόκειται για Τμήματα που ιδρύθηκαν χωρίς κάποιο σχέδιο. Ιδρύθηκαν, για παράδειγμα, δύο Τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, στην Καστοριά και την Καρδίτσα που θα προστίθεντο σε τρία αντίστοιχα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και εννέα Τμήματα Νηπιαγωγών σε όλη την Ελλάδα. Έτσι οι 450 εισακτέοι βεφονηπιοκόμοι το χρόνο θα γίνονταν 750. Το 2019 οι γεννήσεις στην Ελλάδα είχαν πέσει στις 83.756, με το δημογραφικό να εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας. Τι θα έκαναν τα παιδιά που θα φοιτούσαν και θα αποφοιτούσαν από αυτά τα Τμήματα;

Στη λίστα βλέπουμε ακόμη δύο Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο και τον Πύργο, όταν έχουμε ήδη πέντε και τους γυμναστές με επαγγελματικά προβλήματα. Υπάρχει στη λίστα Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και είδαμε το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο που ιδρύθηκε φέτος δεν είχε κανένα εισακτέο, διότι δεν το προτίμησαν οι υποψήφιοι.

Στη λίστα με τα 35 Τμήματα που καταργούνται υπάρχει μόνο ένα Τμήμα Πληροφορικής με τον τίτλο Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε πληροφορικούς είναι πολύ μεγάλες. Πολλά είναι τα περίεργα που μπορούμε να βρούμε. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε και τα 37 Τμήματα.

Καταργείται το Τμήμα Ψυχολογίας στο Βόλο, ενώ ιδρύθηκε Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Το Τμήμα Νοσηλευτικής μετακομίζει από το Διδυμότειχο και τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) με σκοπό την ενδυνάμωσή του, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.


Απαραίτητη είναι η στήριξη του ΔΠΘ, όπως και του Παν. Αιγαίου όπως έχουμε γράψει, αλλά αυτό δεν γίνεται με την ίδρυση νέων Τμημάτων ή την ενσωμάτωση άλλων σ’ αυτό. Η στήριξη είναι απαραίτητη ενόψει των επερχόμενων ιδιωτικών ΑΕΙ, που θα πάρουν φοιτητές από τα περιφερειακά ΑΕΙ.

Είναι προφανές ότι ο πληθυσμός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης δεν επαρκεί για να γεμίσουν με φοιτητές τα υπάρχοντα 20 Τμήματα του Πανεπιστημίου, όσα ενταχθούν σ’ αυτό και τα νέα που θα ιδρυθούν. Χρειάζεται, λοιπόν, να έρθουν φοιτητές από άλλες περιοχές. Το πρόβλημα είναι πώς θα προσελκύσει φοιτητές το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο όταν υπάρχουν ήδη 6 Τμήματα σε λιγότερο ακριτικές περιοχές και αναμένουμε να ιδρυθούν και αρκετά Τμήματα στα ιδιωτικά ΑΕΙ, που θα λειτουργήσουν σύντομα στη χώρας μας. Γιατί ένας γονιός να στείλει το παιδί του στο Διδυμότειχο να σπουδάσει Ψυχολογία και να μην το κρατήσει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, πληρώνοντας δίδακτρα σε ιδιωτικά; Τα έξοδα διαβίωσης στο Διδυμότειχο τα ταξίδια από και προς την οικογενειακή εστία έχουν ένα κόστος που θα είναι πολύ κοντά στα απαιτούμενα δίδακτρα. Επιπλέον το παιδί, αν επιλέξει το ιδιωτικό, θα συνεχίσει να ζει στην πόλη του με τους φίλους και τις παρέες θα το χαίρονται και οι γονείς του. Θα γλυτώσει και τα χρήματα των φροντιστηρίων για τις Πανελλαδικές και πιθανόν να του βγει πιο φθηνά, τελικά.

Αν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για ένα Τμήμα τόσο υψηλής ζήτησης όσο το Τμήμα Ψυχολογίας, τι θα γίνει με τα Τμήματα χαμηλότερης ζήτησης, που έχουν ήδη κενές θέσεις; 384 κενές θέσεις έμειναν το 2023 στα Τμήματα του ΔΠΘ και δεν γνωρίζουμε πόσοι από όσους έκαναν την εγγραφή τους παρακολουθούν ή περιμένουν μετεγγραφή ή θα ξαναδώσουν. Το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο εξαιρείται διότι δεν είναι ενταγμένο ακόμη στο ΔΠΘ. Εκεί έμειναν κενές όλες οι θέσεις υποψηφίων από το Γενικό Λύκειο.

Η ενδυνάμωση του ΔΠΘ, λοιπόν, που ευαγγελίζεται ο υπουργός Παιδείας δεν γίνεται με την αύξηση του αριθμού των Τμημάτων, είτε με ίδρυση νέων είτε με μεταφορά υπαρχόντων. Γίνεται μόνο με την προσέλκυση φοιτητών, που θα κρατήσουν ζωντανό το Πανεπιστήμιο και θα γεμίσουν με νέους ανθρώπους τη Θράκη, που τόση ανάγκη το έχουμε. Για να γεμίσει φοιτητές η Θράκη απαιτείται να έχουν κίνητρα οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι. Τα κίνητρα δεν μπορεί παρά να είναι οικονομικά. Αν το κράτος δεν εξασφαλίσει στέγη και τροφή με ένα συμβολικό ποσόν, των 100 ευρώ το μήνα για παράδειγμα, τότε θα αδειάσει από τους φοιτητές από άλλες περιοχές της χώρας μας και θα μείνει μόνο με τους φοιτητές της Θράκης, θα υπολειτουργεί, δηλαδή. Το κράτος δηλαδή θα πρέπει να επιδοτεί τις σπουδές στο ΔΠΘ, για να το κρατήσει ζωντανό. Ανάλογα πράγματα ισχύουν, φυσικά, και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν την τριάδα των ΑΕΙ που το Υπουργείο Παιδείας έχει πει ότι θα τύχουν ειδικής προστασίας. Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τελικά η προστασία που θα τους προσφέρει το κράτος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Καταργούνται 35 Τμήματα ΑΕΙ και ενδυναμώνεται το Πανεπιστήμιο Θράκης (naftemporiki.gr)

 

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη