Εκπαιδευτικά Νέα

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κλείσιμο των σχολείων, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όπως κάθε χρόνο την εορταστική περίοδο κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Φέτος τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα κλείσουν την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου και θα ανοίξουν πάλι τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, μετά τη γιορτή των Φώτων που πέφτει την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου.

Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν φέτος 17 ημέρες διακοπές.

Ποιες είναι οι σχολικές αργίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι σχολικές αργίες ορίζονται ως εξής:

Διακοπές Χριστουγέννων: 24/12 - 07/01
Διακοπές Πάσχα: Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά
Καλοκαιρινές διακοπές: 01/07 - 31/08
Όλες οι αργίες του 2022
Έξι τριήμερα ή επτά για όσους δεν δουλεύουν του Αγίου Πνεύματος θα προσφέρουν οι αργίες του 2022, μετά από ένα 2021 με μόλις δύο τριήμερα.

Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου 2022 Σάββατο
Θεοφάνια 6 Ιανουαρίου 2022 Πέμπτη
Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 Δευτέρα
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25η Μαρτίου 2022 Παρασκευή
Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022
Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022
Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022
Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2022
Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2022 Κυριακή (Πιθανόν να μεταφερθεί)
Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 Δευτέρα
Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 Δευτέρα
28η Οκτωβρίου 2022 Παρασκευή
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 Κυριακή
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 Δευτέρα

 

Μέχρι αύριο Τετάρτη η προθεσμία για τους υποψήφιους
Μέχρι αύριο Τετάρτη η προθεσμία για τους υποψήφιους

Παλιές και νέες αγωνίες και άγχη βαραίνουν τους 100.000 φετινούς υποψήφιους
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όλοι οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022 των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους σχετική Αίτηση-Δήλωση.

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης παρατείνεται και λήγει οριστικά έως και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021. Ως τότε όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει την Αίτησή τους, μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των αντίστοιχων ημερήσιων ή εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι (μαθητές ή απόφοιτοι) μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό τους.

alfavita.gr

Τροπολογία - Αστυνομικές Σχολές: Αλλαγές στο ύψος υποψηφίων ανδρών & γυναικών
Τροπολογία - Αστυνομικές Σχολές: Αλλαγές στο ύψος υποψηφίων ανδρών & γυναικών

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρκτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δύο φύλα με εξαίρεση το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να ισχύσει από το τρέχον σχολικό έτος.

Εισάγεται διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων για πρόσληψη στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες.

Με την προωθούμενη ρύθμιση επιχειρείται διαφοροποίηση μόνο ως προς το προσόν του ύψους, ώστε να είναι διαφορετικό για άνδρες και διαφορετικό για τις γυναίκες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τελευταίες νομολογιακές επί του θέματος εξελίξεις

 

www.alfavita.gr

Ποιά επαγγέλματα θα ανθίσουν τα επόμενα χρόνια
Ποιά επαγγέλματα θα ανθίσουν τα επόμενα χρόνια

Το τοπίο γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο λόγω των αλλαγών στις πανελλήνιες 2022 αλλά και λόγω της πανδημίας για μαθητές και γονείς Μεγάλο είναι το άγχος που υπάρχει αναφορικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τα επόμενα χρόνια. Ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας κ. Κωνσταντίνος Κότιος αναφέρει μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ ότι οι γονείς και οι μαθητές έρχονται σε εμάς με 2 αιτήματα κυρίως:

Το πρώτο είναι να βρουν τις κλίσεις και τις δεξιότητες τους (σε ηλικίες Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου), να βρουν τι τους ταιριάζει, σε ποιους τομείς είναι καλοί και πως μπορούν να επιλέξουν κατεύθυνση σπουδών. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά παιδιά, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, δεν έχουν επαφή με την αγορά εργασίας και δεν μπορούν να αντιληφθούν ποιοι θα ήταν οι τομείς που θα τους τραβούσαν το ενδιαφέρον.

Το δεύτερο είναι να μάθουν ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και αυτά με καλή απορρόφηση στη μελλοντική αγορά εργασίας.

Εδώ τα τελευταία 2 χρόνια έχουν μπερδευτεί πολύ αναφορικά με τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται, οπότε νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να μάθουν τις ευκαιρίες που θα τους ανοίξουν δρόμους. Το μεγαλύτερο θέμα τους είναι ότι μπερδεύονται πολύ με τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις αναφορικά με το ποιο επάγγελμα έχει δουλειά, ιδιαίτερα με αυτά που γνωρίζουν. Από την άλλη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τους φαινόταν αυτά τα επαγγέλματα της τεχνολογίας πολύ φουτουριστικά (π.χ. Τεχνητή Νοημοσύνη) τώρα που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί μπορούν να τα καταλάβουν καλύτερα. Για τους γονείς δε συμβαίνει ακόμη αυτό, γιατί δεν είναι τόσο προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα και ακόμη είναι παραδοσιακοί. Την τελευταία χρονιά όμως υπάρχει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ άγχους που δημιουργήθηκε από τις συνεχείς αλλαγές στις Πανελλήνιες. ΕΒΕ, Συντελεστές Βαρύτητας και 2 φάσεις μηχανογραφικού έφεραν τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια, με συνέπεια οι γονείς να ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ενημέρωση. Ο Σωστός δρόμος: Επειδή ο κόσμος αλλάζει ασταμάτητα και είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια τα επαγγέλματα με μέλλον, τότε είναι αναγκαίο να πιαστούμε από το μόνο σίγουρο, δηλαδή εμάς τους ίδιους. Άρα, ξεκινάμε να βρούμε που εμείς είμαστε καλοί, σε ποιους τομείς θα είμαστε χρήσιμοι και θα μας αρέσει κιόλας και μετά προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε με επιλογές σπουδών και επαγγελμάτων. Τα πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενα επιστημονικά πεδία της επόμενης 8ετίας Όταν πρόκειται για το μέλλον, το μόνο βέβαιο, είναι το αβέβαιο. Σκεφτείτε την εξ αποστάσεως εργασία. Πίσω στο 2019, είχε ξεκινήσει σιγά-σιγά να κερδίζει έδαφος, παρόλο που οι περισσότεροι εργοδότες, εργαζόμενοι και υποψήφιοι καταναλωτές αντιστέκονταν στην αποδοχή της. Το 2020, οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που επέφερε η εξάπλωση της πανδημίας. Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών εργάζεται από το σπίτι του αποκλειστικά, ή κάνει περιστασιακές βόλτες στο γραφείο, με το υβριδικό μοντέλο εργασίας (εργασία μοιρασμένη στο σπίτι και στο γραφείο) να καθιερώνεται όλο και περισσότερο. Με τις εταιρείες να ελπίζουν πλέον ότι μπορούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο, η εξ αποστάσεως εργασία είναι στην εποχή μας ένα δελεαστικό και αδιαπραγμάτευτο όφελος για όλους. Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε λοιπόν ποιες σταδιοδρομίες θα ανθίσουν στον κόσμο μας στη μετά – COVID-19 εποχή. Ακόμα ωστόσο υπάρχουν ορισμένες σαφείς τάσεις.

Τα πέντε κορυφαία αναπτυσσόμενα πεδία για τα επόμενα χρόνια είναι:


1. Υγειονομική περίθαλψη

Η πανδημία COVID-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Κάποιοι κόλλησαν τον ιό, πολλοί αρρώστησαν ή ακόμα και έχασαν τη ζωή τους. Μετά από 2 περίπου χρόνια, μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο σκέφτεται να εγκαταλείψει επαγγελματικά τον τομέα. Αν και υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων νοσοκόμων εδώ και χρόνια, η πανδημία την έκανε ακόμη μεγαλύτερη, με τη ζήτηση να εμφανίζεται αυξανόμενη μέχρι το 2027. Παράλληλα, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την έρευνα και τη φαρμακευτική αναμένεται να αποτελέσουν τομέα με μεγάλη ζήτηση, όπως και γενικότερα ο κλάδος των ιατρικών επαγγελμάτων.

2. Πληροφορική – Επιστήμη Υπολογιστών

Φυσικά, η πληροφορική είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας εδώ και χρόνια. Αυτό που αλλάζει είναι η αυξημένη εστίαση στην εξ αποστάσεως εργασία, στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών και η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη και χρήση των smartphones που απογειώνουν τη ζήτηση για προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών. Μελέτες προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η ζήτηση στο τομέα της ανάπτυξης λογισμικού θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% ενώ τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Μάθηση αλλά και τα πεδία εφαρμογών τους πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας.


3. Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι ένα πεδίο ανάπτυξης. Οι αγορές πανικού που ξεκίνησαν πριν και μέσα στα lockdown του περασμένου έτους ανέτρεψαν τις μεθόδους παράδοσης (κυρίως διά ζώσης) στις οποίες βασίζονταν οι έμποροι και αυξήθηκε κατακόρυφα το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι θέσεις εργασίας, οι οποίες σχετίζονται περιλαμβάνουν από ναυτιλιακές εταιρίες και πράκτορες αγορών, αναλυτές logistics, υπευθύνους διανομής, μηχανικούς βιομηχανίας, αναλυτές δεδομένων, διαχειριστές και υπεύθυνους εφοδιαστικής αλυσίδας, υπευθύνους αποθήκευσης κ.ά.

 


4. Χρηματοοικονομική Διαχείριση

Οι σταδιοδρομίες σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% την επόμενη δεκαετία. Οι επαγγελματίες του κλάδου προσλαμβάνονται για να εξετάσουν τις δαπάνες και τα έσοδα μιας εταιρείας ενώ αναζητούν τρόπους μεγιστοποίησης της κερδοφορίας. Οι θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν χρηματοοικονομικούς διαχειριστές και συμβούλους, χρηματοοικονομικούς αναλυτές, διαχειριστές οικονομικών κινδύνων, αναλυτές αγορών, οι οποίοι όμως αφήνουν στην άκρη παραδοσιακές πρακτικές και εξειδικεύονται στη χρήση και ανάπτυξη νέων εργαλείων παρακολούθησης των διεργασιών, βασισμένων σε σύγχρονα λογισμικά και mobile εφαρμογές. 5. Αναλογιστική και Στατιστική Η ζήτηση για αναλογιστές θα αυξηθεί σχεδόν 20% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι περισσότεροι εργάζονται για ασφαλιστικές εταιρείες, αποφασίζοντας εάν θα ασφαλίσουν ή όχι έναν πιθανό πελάτη (συνήθως τα ασφαλιστικά συμβόλαια αφορούν υγεία, ζωή, ακίνητες και κινητές περιουσίες, συνταξιοδοτικά προγράμματα). Η ικανότητα αξιολόγησης του κινδύνου είναι μια βασική δεξιότητα που απαιτείται. Οι Επιστήμονες Δεδομένων διαδραματίζουν παρόμοιο ρόλο για τις εταιρείες αναλύοντας δεδομένα προβλέποντας και παρουσιάζοντας μελλοντικές τάσεις στην αγορά, πωλήσεις, κέρδη και εμπόδια στην ανάπτυξη. Η προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης τους υπολογίζεται στο 30% έως το 2030.

www.ipaidia.gr

 

 

 

 

Έρχονται και στην Ελλάδα τα ρομπότ στις σχολικές αίθουσες
Έρχονται και στην Ελλάδα τα ρομπότ στις σχολικές αίθουσες

Στα ελληνικά σχολεία εισέρχονται τα ρομπότ με στόχο να εμπλουτίσουν τις μεθόδους διδασκαλίας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Mobile Technology, το Pierce - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος απέκτησε ανθρωποειδή ρομπότ από τη Mobile Technology, «με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και των μεθόδων διδασκαλίας που παρέχει στους μαθητές του». Πιο συγκεκριμένα, ενισχύθηκε με τα ρομπότ ΝΑΟ και Pepper, τα οποία προσεχώς θα είναι διαθέσιμα στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, στο πλαίσιο των μαθημάτων του εργαστηρίου Πληροφορικής.

Τα ρομπότ εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου, καθώς λειτουργούν με μία προηγμένη και ταυτόχρονα χρηστική πλατφόρμα που επιτρέπει στους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη ρομποτική και στον προγραμματισμό, μέσω της βιωματικής και δημιουργικής εκμάθησης. Όπως αναφέρεται, το ρομπότ Pepper είχε την ευκαιρία να συστηθεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους εργαζομένους του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται ετησίως για την εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς. Μέσω της εφαρμογής που ανέπτυξε η Mobile Technology, το ρομπότ παρουσίασε κάποιες από τις πολλές δυνατότητές του και συνομίλησε και με τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Dr. David G. Horner.


Τα ρομπότ Pepper & NAO που η Mobile Technology προωθεί στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούνται ευρέως ήδη από περισσότερα από 17.000 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Υπογραμμίζεται ότι η Mobile Technology από το 2018 διαθέτει τα δημοφιλή διαδραστικά ρομπότ της SoftBank Robotics, ως Preferred Solution Partner του οίκου στην Ελλάδα και, επιπρόσθετα, αναπτύσσει τις απαιτούμενες εφαρμογές για την αξιοποίησή τους.

 

alfavita

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη