Εκπαιδευτικά Νέα

Διαδικτυακό Σεμινάριο "Σπουδές με μέλλον και ορθή συμπλήρωση μηχανογραφικού" 29 & 30 Ιουνίου 2021
Διαδικτυακό Σεμινάριο "Σπουδές με μέλλον και ορθή συμπλήρωση μηχανογραφικού" 29 & 30 Ιουνίου 2021

Διαδικτυακό Σεμινάριο "Σπουδές με μέλλον και ορθή συμπλήρωση μηχανογραφικού" 29 & 30 Ιουνίου 2021

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος-ΟΕΦΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής-ΣΕΦΑ με την αρωγή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών-ΕΕΑ διοργανώνει διήμερο Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο «Σπουδές με μέλλον και ορθή συμπλήρωση Μηχανογραφικού», το οποίο θα διεξαχθεί στις 29 & 30 Ιουνίου 2021.
Την Τρίτη 29 Ιουνίου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σχολές του 1ου (17:00) και του 2ου πεδίου (19:00) ενώ την Τετάρτη 30 Ιουνίου για τις σχολές του 3ου (17:00) και του 4ου πεδίου (19:00).
Εισηγητές των Σεμιναρίων θα είναι Δρ. Κότιος Κωνσταντίνος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Καριέρας, Ιδρυτής Labora και ο κ. Γεώργιος Γατούδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Καριέρας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Labora.
Τα Σεμινάρια περιλαμβάνουν αναλυτική και στοχευμένη ενημέρωση για κάθε τμήμα. Ενδεικτικά οι θεματικές που θα αναλυθούν είναι οι εξής:
• οι νέες αλλαγές στο Λύκειο (διπλό μηχανογραφικό, ελάχιστη βάση εισαγωγής, περιορισμός εισακτέων κ.ά.)
• επαγγελματικές προοπτικές τμημάτων στο σύνολο τους μέσω μιας έξυπνης παρουσίασης και διαχωρισμού των τμημάτων σε ομάδες
• διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των τμημάτων, πορεία των βάσεων και νέα δεδομένα
• αναφορά σε βασικές εγκυκλίους (μετεγγραφές, ειδικές κατηγορίες κ.λπ.)
• ορθή μεθοδολογία συμπλήρωσης μηχανογραφικού
• επαγγέλματα του μέλλοντος με τα νέα δεδομένα της πανδημίας
• ερωτήσεις κοινού και επίλυση αποριών

Οι οδηγίες σύνδεσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Μηχανογραφικό 2021
Μηχανογραφικό 2021

Μηχανογραφικό 2021:

Οι διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικού και Παράλληλου Μηχανογραφικού έτους 2021 ξεκινούν από την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. ή και Π.Μ.Δ. θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους από την Παρασκευή 25 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α. Από την Παρασκευή 25 Ιουνίου, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι: – Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος. – Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2019 ή 2020, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. -Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2021 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα.

Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Γ. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Πέμπτη 24-6-2021 μέχρι και την Τετάρτη 7-7-2021. Πανελλήνιες 2021: Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις για τα Ειδικά Μαθήματα Πανελλήνιες 2021: Προτεινόμενες απαντήσεις στο μάθημα «Στοιχεία μηχανών» Πανελλήνιες 2021: Πότε βγαίνουν οι βαθμολογίες

www.ipaidia.gr

Πανελλήνιες 2021: Ομαλά η πρώτη μέρα
Πανελλήνιες 2021: Ομαλά η πρώτη μέρα

Ομαλά ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές 2021 - Για βατά θέματα κάνουν λόγο τα Φροντιστήρια και εκτιμούν ότι εφέτος οι βαθμοί θα είναι υψηλότεροι από πέρυσι

Χωρίς προβλήματα και με τήρηση των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων 2021. Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε θέματα που δεν προβλημάτισαν τους υποψηφίους και εκτιμώνται από τα Φροντιστήρια ως ευκολότερα από τα περυσινά.

Τα θέματα δόθηκαν στα σχολεία της χώρας λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, χωρίς να προκύψουν προβλήματα σύμφωνα με όσες αναφορές υπάρχουν, ενώ δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, και αντιμετώπισαν δύο (τροποποιημένα από την ΚΕΕ) άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο Τύπο το προηγούμενο διάστημα, που αφορούσαν το πως θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, αλλά και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Επίσης τους ζητήθηκε να αναλύσουν και ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσου, που αναφερόταν στα ξέγνοιαστα παιδιά από τον Σείριο που κοιτάζουν από μακριά τη Γη και συνειδητοποιούν ότι κάπου μακριά υπάρχουν άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό ήταν ίσως το πιο περίπλοκο από τα θέματα.

Η ΟΕΦΕ χαρακτήρισε τα θέματα βατά, ενώ τα φροντιστήρια Διακρότημα συμπλήρωσαν ότι "χρειάζεται κριτική σκέψη και οργάνωση από τους μαθητές αλλά τα ερωτήματα σε σχέση με το περσινό θέμα είναι πιο ξεκάθαρα"

Αναμένονται καλύτερες βαθμολογίες από περυσι
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ.Βαφειαδάκης, εκτίμησε μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ότι οι εφετινές βαθμολογίες θα είναι καλύτερες από τις περυσινές

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στο πρώτο δημοσιογραφικό κείμενο, με τίτλο "Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο", που είχε δημοσιευθεί στην Καθημερινή από την αρθρογράφο Τασούλα Καραϊσκάκη στις 23 Μαρτίου, είχαν αφαιρεθεί παράγραφοι που αναφέρονταν στην πανδημία, η οποία περιγραφόταν ως "η τελευταία κρίση". Αυτό σημαίνει ότι η ΚΕΕ επιθυμούσε να μην επικεντρωθούν οι υποψήφιοι στην πανδημία, όπως πιθανότατα θα συνέβαινε εάν το κείμενο είχε παρατεθεί αυτούσιο, αλλά να γενικεύσουν τις απαντήσεις τους.

Το δεύτερο δημοσιογραφικό κείμενο προερχόταν από την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής και αφορούσε στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών.

Τι είχε γίνει πέρυσι
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ζητήθηκε από τους υποψηφίους ανάλυση τριών διαφορετικών κειμένων, των Θεοδ. Γρηγοριάδη, Κώστα Τσιρόπουλου και του Τίτου Πατρίκιου σχετικών με την αξία και την απόλαυση της λογοτεχνίας στη ζωή μας, το γράψιμο, τον ελεύθερο χρόνο και την ποίηση. Τότε, η ΟΕΦΕ είχε εκτιμήσει ότι "ο συνδυασμός των κειμένων και των ερωτημάτων με την ειδική ενότητα της ποίησης προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος, όσο και των επιμέρους αναφορών σε αυτήν". Ωστόσο, 52.109 υποψήφιοι, ποσοστό 72,87% έγραψαν βαθμούς πάνω από 10. Εφέτος αναμένονται ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Στη «μάχη» των Πανελλαδικών αύριο τα ΕΠΑΛ
Αύριο Τρίτη, 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ οι οποίοι εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά.

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία την Τετάρτη για τα ΓΕΛ
Με μαθήματα Προσανατολισμού συνεχίζονται την Τετάρτη οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι θα εξετασθούν συγκεκριμένα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία.

 

alfavita.gr

Eπαναλειτουργία όλων των φροντιστηρίων από 14/6/21
Eπαναλειτουργία όλων των φροντιστηρίων από 14/6/21

Από την ερχόμενη Δευτέρα 14/6 ανοιτά τα φροντιστήρια σε όλη τη χώρα για όλους τους μαθητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ η απόφαση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση προβλέπεται η επανέναρξη της πλήρους λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας.

Υποχρεωτική χρήση rapid-test ή self-test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).

ipaideia.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι λίγο πριν τις Πανελλήνιες 2021
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι λίγο πριν τις Πανελλήνιες 2021

Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας - Ποια η διαδικασία με τα self test

Στις 14 Ιουνίου 2021 ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια, με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως την περσινή χρονιά.

Στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας για τις πανελλήνιες 2021 βρίσκονται οι υποψήφιοι σε όλη τη χώρα, με τη διαδικασία να διεξάγεται με «οδηγό» το self test και την εφαρμογή ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι μπορούσαν να τα προμηθευτούν από φαρμακείο έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου.

Πότε πρέπει να γίνουν τα self test
Το πρώτο self test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Σημειώνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος;
Σε περίπτωση που το self test βγει θετικό θα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να γίνει εργαστηριακό τεστ για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Αν το τεστ βγει και πάλι θετικό, τότε ο διαγωνιζόμενος θα μπει σε καραντίνα και θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Αν αυτό γίνει στο δεύτερο τεστ και ο μαθητής έχει ήδη διαγωνιστεί σε εξεταστικό κέντρο, οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι στο ίδιο κέντρο δεν θα έχουν κάποια επίπτωση και θα συνεχίσουν κανονικά τις εξετάσεις τους.

Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, πριν λίγες ημέρες, τόνισε ότι το υπουργείο ακολουθεί τα πρωτόκολλα που ορίζει η Επιστημονική Επιτροπή, τόνισε ότι το πιο σημαντικό μέτρο για την επιστροφή στα σχολεία είναι το αυτοδιαγνωστικό τεστ και επεσήμανε ότι η προσέλευση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνεται με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Επίσης η Ζ. Μακρή περιέγραψε όλα όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις ημέρες των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πιο αναλυτικά, τα 13 σημεία της εγκυκλίου είναι τα εξής:
1. Οι υποψήφιοι καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.

2. Το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

3. Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου του 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Παρασκευή 18 μέχρι την μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

4. Για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

5. Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία από σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου του 2021 στις εργάσιμες ώρες.

6. Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κατά την προσέλευση τους στο εξεταστικό κέντρο, κάθε μέρα εξετάσεων.

7. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή.

8. H λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό ο υποψήφιος ή ο εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο.

9. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό ακολουθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο κατόπιν αίτησης τους προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Οι υποψήφιοι ή και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο τεστ, ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

10. Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.

11. Σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο ή υποψήφια όπου βρεθεί θετικός στον κορονοϊό ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος.

12. Σε περίπτωση που κάποια περιοχή στη χώρα χαρακτηριστεί κόκκινη εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ, self test PCR, Rapid test από τους υποψηφίους εκπαιδευτικό προσωπικό.

13. Σημειώνεται πως η συμμετοχή στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσο αφορά στον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά επιβεβαιωμένη ασθένεια COVID 19 του ίδιου του υποψηφίου.

 

 

alfavita

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη